Δύο είδη ανθρώπων

Παλιά αναρωτιόμουν πολλές φορές για ποιο λόγο οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές συμπεριφορές μέσα στη ζωή. Γιατί κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού και της ζωής τους και κάποιοι άλλοι μεταφέρουν την ευθύνη της πραγματικότητας τους σε ανθρώπους και καταστάσεις γύρω τους ; Γιατί κάποιοι δρουν ως  πρωταγωνιστές της ζωής τους, ενώ άλλοι λειτουργούν ως απλοί θεατές της ; Γιατί κάποιο θεωρούν τη ζωή ως μια πρόκληση και ένα δώρο, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η ζωή είναι άδικη ;

Η απάντηση μου δόθηκε μέσα από την πορεία μου στο δρόμο της αυτογνωσίας. Κατανόησα πως η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη ανθρώπων βρίσκεται στο επίπεδο της αντίληψης τους για τον κόσμο, σε αυτό που ονομάζεται εσωτερικό και εξωτερικό κέντρο ελέγχου. Το κέντρο ελέγχου είναι ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν εξουσία και έλεγχο σε γεγονότα της ζωής τους.

Οι άνθρωποι με εσωτερικό κέντρο ελέγχου, πιστεύουν ότι έχουν εξουσία και έλεγχο σε γεγονότα της ζωής τους, πως με κάποιο τρόπο είναι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για όσα τους συμβαίνουν και έτσι έχουν το κίνητρο και τη δύναμη να λάβουν δράση και να αλλάξουν τη ζωή τους. Η φράση που τους χαρακτηρίζει είναι:  «εφόσον εγώ το δημιούργησα, εγώ μπορώ και να το αλλάξω».

Σε αντίθεση οι άνθρωποι με εξωτερικό κέντρο ελέγχου, πιστεύουν πως ότι συμβαίνει είναι εκτός ελέγχου, πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και έτσι αφαιρούν ουσιαστικά από τον εαυτό τους τη δύναμη να δράσουν. Είναι αυτοί που επιρρίπτουν την ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν στους άλλους. Είναι αυτοί που πιστεύουν πως πάντα κάποιος άλλος φταίει για τη δική τους κατάσταση.

Αυτή η διαφορετική προσέγγιση δείχνει πως όλα στη ζωή συμβαίνουν για να γνωρίσει ο καθένας τον εαυτό του. Για να αποκτήσει την επίγνωση του ποιος είναι και γιατί, του τι του συμβαίνει και γιατί, του τι αισθάνεται και γιατί και του τι κάνει και γιατί.

Συνεπώς ο παράγοντας της ελεύθερης βούλησης του καθενός είναι καθοριστικής σημασίας στην εξελικτική του πορεία, στο πώς βλέπει τη ζωή του, αλλά και στο πώς τη διαχειρίζεται.

Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *